Bekijk beschikbaarheid

Geschiedenis

Een kasteel in Bergen aan Zee

De geschiedenis van het huis op de Russenduin

Zomerhuis op ’t Russenduin

Landgoed Huize Glory is als zomerresidentie gebouwd in opdracht van August Janssen, die behoorde tot een rijke familie. De eerste steen werd gelegd in 1916. Hij vond inspiratie in de Amsterdamse school. Het hoofdgebouw op de top van het Russenduin moest lijken op een kasteel. 

In 1916 werd met de bouw van deze villa bovenop het Russenduin begonnen. De heer August Janssen kocht het Russenduin (13 hectare groot) van de familie Van Reenen.

Glas in Lood

De glas in lood ramen zijn gemaakt in atelier Bogtman. In de deur naar het restaurant en bij de trapopgang in de grote zaal bevinden zich glas in lood ramen, waarin de slag om Bergen in 1799 wordt uitgebeeld. In 1799 vonden hier gevechten plaats tussen de Engelsen en de Russen aan de ene kant en de Fransen en de Nederlanders aan de andere kant. Nederland stond in die tijd onder invloed van het Frankrijk van na de revolutie en van de later zichzelf tot keizer gekroonde Napoleon. Daar Frankrijk een invasie op Engeland voorbereidde, gingen de Engelsen, samen met de Russen in de tegenaanval. Ook de toenmalige stadhouder prins Willem V van Oranje vluchtte in 1795 naar Engeland. De slag werd door de Nederlanders en Fransen gewonnen.

Het torentje

Een panoramisch uitzicht over het Noord-Hollands natuurgebied van Bergen aan Zee. Rechts van het midden bevindt zich de toren. Deze uitkijktoren was oorspronkelijk lager en is tijdens de Duitse bezetting verhoogd om te dienen als radio- en uitkijktoren. In 1943 is er in de toren brand uitgebroken, maar gelukkig bleef de schade beperkt. 

U kunt tijdens uw verblijf in ons hotel of als restaurantgast de toren bezichtigen tussen 12:00 & 14:00 uur.

Bio vakantieoord

In 1930 werd de villa op het Russenduin aangekocht door de Stichting Bio Vacantieoord. Na enkele jaren van verbouwen was het huis in 1933 klaar om de eerste bleekneusjes ontvangen. Zij konden hier 6 weken lang aansterken.

In 1930 heeft de Stichting Bio-Vacantieoord het huis gekocht. In 1933 werd de vakantiekolonie geopend. Vele arme kinderen uit heel Nederland zijn hier komen aansterken. Na de oorlog werd het huis opnieuw gebruikt als vakantiekoloniehuis. Er werd in die tijd veel gecollecteerd in de bioscopen. De kinderen kregen een vast programma van rust, reinheid en regelmaat en moesten vooral in gewicht toenemen.

Maria Smook-Krikke

Vergeet tijdens uw verblijf niet door het boekje ‘Een kasteel in Bergen aan Zee’ te bladeren. Het vertelt het unieke en bijzondere verhaal van het ontstaan en de geschiedenis van wat nu Huize Glory is. Het boekje is te koop voor €15,00 euro bij de receptie.