NL | EN | DE | FR

Landgoed Huize Glory

Geschiedenis

In 1916 werd begonnen met de bouw van deze villa bovenop het Russenduin. De heer August Janssen kocht het Russenduin (13 hectare groot) van de familie Van Reenen. Hij was een schatrijke thee-importeur uit Baarn en had hier in Bergen aan Zee een zomerhuis nodig. Men is meer dan een jaar bezig geweest met de bouw. Het werd ontworpen door architecten Van Gendt, volgens de principes van de Amsterdamse School.  Het bouwmateriaal werd aangevoerd door het stoomtrammetje Bello en moest vervolgens per paard en wagen naar boven gebracht worden. Er werden veel luxe materialen gebruikt, tegeltableaus, marmer, houtsnijwerk en glas-in-lood ramen De tegels kwamen van de fabrikant Heystee en de ramen van atelier Bogtman (ook vredeskerkje).

In 1930 heeft de Stichting Bio-Vakantieoord het huis gekocht. In 1933 werd de vakantiekolonie geopend. Vele arme kinderen uit de stad zijn hier komen aansterken. Tijdens de Duitse bezetting werd de toren verhoogd om te dienen als radio- en uitkijktoren. In 1943 is er in de toren brand uitgebroken, maar gelukkig bleef de schade beperkt. Na de oorlog werd het huis opnieuw gebruikt als vakantiekolonie. Er werd in die tijd veel gecollecteerd in de bioscopen. De kinderen kregen een vast programma van rust, reinheid en regelmaat en moesten vooral in gewicht aankomen.

 

In 1972 nam de Stichting SVK het zomerverblijf over en kreeg het aanvankelijk de bestemming als religieus studiecentrum voor mensen vanuit verschillende geloofsrichtingen. Vanwege de hoge kosten om dit pand in stand te houden, worden er vanaf 1986 kamers en appartementen verhuurd.

Er zijn nog veel oorspronkelijk details in het huis bewaard gebleven. Deze zijn op dit moment nog te bezichtigen. Ook vanuit de toren heeft men een prachtig uitzicht bij helder weer!

Huize Glory is sinds 2000 een rijksmonument.

Over Huize Glory

Heden:

Onze missie

Huize Glory is een authentiek en stijlvol monument, gelegen op het hoogste duin in Bergen aan Zee. Onze wens is om het gebouw zoveel mogelijk in originele staat te behouden. Wij ontvangen u met veel plezier in ons sfeervolle landhuis en zullen er alles aan doen om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Onze vakantiegasten verwennen wij graag in de rustige en natuurlijke omgeving van het landgoed.  Zakelijke gasten genieten bij ons ook zeker van een inspirerende en ontspannen ambiance. Onze lichte ruimtes zijn dan ook bijzonder geschikt voor kleinschalige activiteiten zoals trainingen, workshops, brainstormsessies of kleine (klassieke) concerten. Door onze gasten een aangenaam verblijf te bezorgen, kunnen wij de extra inkomsten die we hiermee genereren, gebruiken om het prachtige pand te restaureren en te onderhouden.

Ontdek en Ontspan

Door de unieke locatie van het landgoed, te midden van bos, gelegen op een van de hoogste duinen van ons land is vakantie vieren hier puur genieten! Geniet van zowel het uitzicht over zee als van heerlijke huisgemaakte gerechten in het restaurant.

Neem een kijkje in een van onze kamers of appartementen en laat u verrassen door de authentieke stijl, gecombineerd met alle luxe van nu. Dit, samen met alle mogelijkheden om te fietsen of wandelen in het aangrenzende natuurreservaat, maakt Landgoed Huize Glory tot de perfecte plaats voor een rustige of juist een opwindende vakantie. Bovendien is Huize Glory een ideale locatie voor groepsbijeenkomsten, seminars en cursussen.

 

Bij ons zijn de Algemene Voorwaarden Horeca KHN van kracht.