NL | EN | DE | FR

X

(Nederlands) Geschiedenis

(Nederlands) Landgoed Huize Glory

(Nederlands) In 1916 werd begonnen met de bouw van deze villa bovenop het Russenduin. De heer August Janssen kocht het Russenduin (13 hectare groot) van de familie Van Reenen. Hij was een schatrijke thee-importeur uit Baarn en had hier in Bergen aan Zee een zomerhuis nodig. Men is meer dan een jaar bezig geweest met de bouw. Het werd ontworpen door architecten Van Gendt, volgens de principes van de Amsterdamse School.  Het bouwmateriaal werd aangevoerd door het stoomtrammetje Bello en moest vervolgens per paard en wagen naar boven gebracht worden. Er werden veel luxe materialen gebruikt, tegeltableaus, marmer, houtsnijwerk en glas-in-lood ramen De tegels kwamen van de fabrikant Heystee en de ramen van atelier Bogtman (ook vredeskerkje).

In 1930 heeft de Stichting Bio-Vakantieoord het huis gekocht. In 1933 werd de vakantiekolonie geopend. Vele arme kinderen uit de stad zijn hier komen aansterken. Tijdens de Duitse bezetting werd de toren verhoogd om te dienen als radio- en uitkijktoren. In 1943 is er in de toren brand uitgebroken, maar gelukkig bleef de schade beperkt. Na de oorlog werd het huis opnieuw gebruikt als vakantiekolonie. Er werd in die tijd veel gecollecteerd in de bioscopen. De kinderen kregen een vast programma van rust, reinheid en regelmaat en moesten vooral in gewicht aankomen.

In 1972 nam de Stichting SVK het zomerverblijf over en kreeg het aanvankelijk de bestemming als religieus studiecentrum voor mensen vanuit verschillende geloofsrichtingen. Vanwege de hoge kosten om dit pand in stand te houden, worden er vanaf 1986 kamers en appartementen verhuurd.

Er zijn nog veel oorspronkelijk details in het huis bewaard gebleven. Deze zijn op dit moment nog te bezichtigen. Ook vanuit de toren heeft men een prachtig uitzicht bij helder weer!

Huize Glory is sinds 2000 een rijksmonument.

 

 

Meer lezen over de geschiedenis van Huize Glory en Bergen aan Zee? In het boekje ‘Een Kasteel in Bergen aan Zee’ beschrijft Maria Smook-Krikke uitgebreid de geschiedenis van Huize Glory. ‘Een kasteel in Bergen aan Zee’ is bij ons te koop voor € 15,- per boekje.

‘Een terugblik op een monument uit de geschiedenis van Bergen aan Zee’

 

Overnachten op ons landgoed

Con esecupicius ut ut pro officillum quat atur, omnimus antorerum cum et, soluptiunt officab orerum faci quasita tibusapis undenescit expliqu iaeraestium volenihilis autecti nat.Con esecupicius ut ut pro officillum

Wilt u overnachten?

An vero displicuit ea!

Con esecupicius ut ut pro officillum quat atur, omnimus antorerum cum et, soluptiunt officab orerum faci quasita tibusapis undenescit expliqu iaeraestium volenihilis autecti nat.Con esecupicius ut ut pro officillum. nat.Con esecupicius ut ut pro.

Bijeenkomsten

An vero displicuit ea!

Con esecupicius ut ut pro officillum quat atur, omnimus antorerum cum et, soluptiunt officab orerum faci quasita tibusapis undenescit expliqu iaeraestium volenihilis autecti nat.Con esecupicius ut ut pro officillum

Bekijk het landgoed

(Nederlands) Nieuwe openingstijden restaurant

(Nederlands) Voorlopig zal ons restaurant van woensdag t/m zondag geopend zijn van 11.00 uur – 17.00 uur.

Wij serveren enkel lunch.

(Nederlands) Lunchgerechten

(Nederlands) Voorstelling Karavaan 7, 8, 9 en 10 juni 2019

(Nederlands) Wederom zal De Karavaan (van theatervoorstelling: Bleekneusjes) een openlucht voorstelling verzorgen op ons landgoed!

Ditmaal een heel ander onderwerp en verhaal. Nieuwsgierig? Info over het theaterstuk, arrangementen en kaarten binnenkort via www.karavaan.nl

De data van de voorstellingen kunnen wij wel alvast verklappen: 7, 8, 9 en 10 juni 2019

 

 

 

(Nederlands) Evenementen

Theater Karavaan: Bleekneusjes

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean eget leo tempus, venenatis felis vel, feugiat ex. Nullam viverra gravida imperdiet. Cras dapibus aliquet orci, et sollicitudin enim.

En savoir plus