NL | EN | DE | FR

X

(Nederlands) Geschiedenis

(Nederlands) Landgoed Huize Glory

(Nederlands) In 1916 werd begonnen met de bouw van deze villa bovenop het Russenduin. De heer August Janssen kocht het Russenduin (13 hectare groot) van de familie Van Reenen. Hij was een schatrijke thee-importeur uit Baarn en had hier in Bergen aan Zee een zomerhuis nodig. Men is meer dan een jaar bezig geweest met de bouw. Het werd ontworpen door architecten Van Gendt, volgens de principes van de Amsterdamse School.  Het bouwmateriaal werd aangevoerd door het stoomtrammetje Bello en moest vervolgens per paard en wagen naar boven gebracht worden. Er werden veel luxe materialen gebruikt, tegeltableaus, marmer, houtsnijwerk en glas-in-lood ramen De tegels kwamen van de fabrikant Heystee en de ramen van atelier Bogtman (ook vredeskerkje).

In 1930 heeft de Stichting Bio-Vakantieoord het huis gekocht. In 1933 werd de vakantiekolonie geopend. Vele arme kinderen uit de stad zijn hier komen aansterken. Tijdens de Duitse bezetting werd de toren verhoogd om te dienen als radio- en uitkijktoren. In 1943 is er in de toren brand uitgebroken, maar gelukkig bleef de schade beperkt. Na de oorlog werd het huis opnieuw gebruikt als vakantiekolonie. Er werd in die tijd veel gecollecteerd in de bioscopen. De kinderen kregen een vast programma van rust, reinheid en regelmaat en moesten vooral in gewicht aankomen.

In 1972 nam de Stichting SVK het zomerverblijf over en kreeg het aanvankelijk de bestemming als religieus studiecentrum voor mensen vanuit verschillende geloofsrichtingen. Vanwege de hoge kosten om dit pand in stand te houden, worden er vanaf 1986 kamers en appartementen verhuurd.

Er zijn nog veel oorspronkelijk details in het huis bewaard gebleven. Deze zijn op dit moment nog te bezichtigen. Ook vanuit de toren heeft men een prachtig uitzicht bij helder weer!

Huize Glory is sinds 2000 een rijksmonument.

 

 

Meer lezen over de geschiedenis van Huize Glory en Bergen aan Zee? In het boekje ‘Een Kasteel in Bergen aan Zee’ beschrijft Maria Smook-Krikke uitgebreid de geschiedenis van Huize Glory. ‘Een kasteel in Bergen aan Zee’ is bij ons te koop voor € 15,- per boekje.

‘Een terugblik op een monument uit de geschiedenis van Bergen aan Zee’

 

Your stay

Because of the unique location of the estate, situated in the middle of a forest, on top of one the highest dunes of the Netherlands, having a holiday at Huize Glory is a sheer joy! Here you can enjoy both the sea view and the delicious homemade food in our restaurant.

Would you like to make a reservation?

Events

There is plenty to do on our estate. Enjoy the art and the culture in the surroundings.

We are nearby Amsterdam, Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn and Harlem

Visit our website to have a an insight into the art, history and culture in its surroundings.

Events

Special Moments

Getting married? Celebrate your birthday? Congratulations! Huize Glory offers you a range of possibilities for a perfect day. All your ideas and plans can be discussed and a suitable offer will be made. Please contact us: events@huizeglory.nl

Let the party begin

Information Restaurant

Our Restaurant is open Wednesday untill Sunday: 11.00 – 17.00 hour.

Lunchgerechten

(Nederlands) Voorstelling Karavaan 7, 8, 9 en 10 juni 2019

(Nederlands) Wederom zal De Karavaan (van theatervoorstelling: Bleekneusjes) een openlucht voorstelling verzorgen op ons landgoed!

Ditmaal een heel ander onderwerp en verhaal. Nieuwsgierig? Info over het theaterstuk, arrangementen en kaarten binnenkort via www.karavaan.nl

De data van de voorstellingen kunnen wij wel alvast verklappen: 7, 8, 9 en 10 juni 2019

 

 

 

(Nederlands) Evenementen

Information

Architecture: The Villa was built in 1916 and shows many aspects of the Amsterdam School-architecture. This can be seen through the belvedere, the wood-carving work and the stained glass windows,

Read more